PLANTENGIDS

* Bamboe

* Bloembollen

*Bomen

* Coniferen

* Eenjarigen

* Exoten

* Fruit

* Hortensia's

* Klimplanten

* Kruiden

* Rhododendron

* Rozen

* Siergrassen

* Sierstruiken

*Succulenten

* Varens

* Vaste planten

* Waterplanten

TOEPASSING

* Bodembedekkers

* Haagplanten

* Kustplanten

* Schaduwplanten

* Zure grond

* Kalkrijke grond

* Bijenvriendelijk

* Vlinders lokken

* Kleine tuin

Dubbeleborder

Home /

Plantengids /

Tuinonderhoud /

Tuinevenementen /

Mooie tuinen /

Tuingereedschap /

Tuinaanleg /

Kwekerijen /

Planten vermeerderen /

Contact /

BLOEMBOLLEN EN KNOLGEWASSEN

Vlinders lokkende planten : Aster x frikartii 'Wunder von Shafa' met vlinder dagpauwenoog

Bloembollen en Knolgewassen

Voor heel wat tuinders is het verschil niet zo éénduidig en toch kan je makkelijk het onderscheid maken , als je aan bollen denkt stel je dan gewoon een ui voor , dit is een typische bloembol, wie zich een knolgewas wenst voor te stellen hoeft maar aan de populaire aardappel knol te denken of aan de populaire Dahlia.

Zowel bollen als knollen zijn ondergrondse plantendelen die voldoende reservevoedsel bevatten om in de lente of zomer terug uit te lopen, bij bollen zit je eigenlijk met een volledige ondergrondse plant in compacte vorm en het reservevoedsel zit opgeslagen in de ondergrondse bladeren ( rokken of schubben ). De meest populaire bolgewassen zijn tulpen, hyacinten , narcis en het blauwe druifje (muscari)

Bij knolgewassen zit alles in de vlezige knolgewassen . Krokus , Gladiool en Dahlia zijn geen bolgewassen, de eerste twee zijn een echt knolgewas en...Dahlia is eigenlijk een wortelstokgewas....

Het merendeel van de knol-en bolgewassen houdt van een goed doorlaatbare en luchtige bodem, dit teneinde het rotten van de ondergrondse plantendelen te voorkomen. Belangrijk is ook de plant-diepte, te diep geplante exemplaren zielen zullen zwak uitgroeien.

De idale plantdiepte is meestal 2,5 x 3,5 keer de diameter van de bol, wie te diep plant zal de reservestoffen van de plant uitputten en minder hoge of minder rijkelijk bloeiende planten bekomen , wie te ondiep plant , zal zijn planten soms te vroeg zien opschieten en bovendien minder stevig in de grond verankert hebben.

Tulipa 'Groenland'

Tulipa 'Lingerie '

Tulipa 'Barracuda'

Tulipa 'Hemisphere'

Tulipa 'Washington Orange'

Tulipa 'La Douce France'

Tulipa 'CS paars ' wh closeup vnn Chr vd Salm

 

TULIPA = Tulpen zijn ook op vandaag nog een bijzonder populair bolgewas.

Tulpen zijn heden ten dage nog door vele mensen heel geliefd, ze bestaan in honderden soorten en duizenden cultivars, tal van variëteiten komen in aanmerking voor verwildering, maar heel wat cultivars dienen na de bloei, wanneer het loof afgestorven is, gerooid te worden . De bollen dienen dan goed gereinigd te worden en op een koele, droge, goed geventileerde plaats voor overwintering opgeslagen te worden.

Tulpenmanie (tulpengekte, bollengekte, tulpomanie )

Alhoewel tulpen nog steeds populair zijn , is het niet in te denken dat ze ooit nog voor extreem hoge prijzen als in de jaren 1630 ( 1634- 1637 ) zullen verkocht worden. Het begon eigenlijk allemaal toen een Vlaamse diplomaat Ogier van Busbeke, in 1593, uit Turkije en Iran enkele tulpenbollen meebracht en deze aan zijn vriend botanicus Carolus Clusius van de hortus botanicus te Leiden toestuurde. De spectaculaire kleurnuances van de tulpen zorgden bij de ‘Beau Monde’ voor een echte rage, verzamelwoede en speculatiegolf. Wat begon met de interesse van welvarende dames die enkele honderden Euro’s betaalden om met een tulpenbloem in het dÈcoltÈ op een gala diner te kunnen uitpakken, eindigde met echte woekerprijzen rond 1634 toen voor de meest gezochte bollen prijzen van 3000 Euro of meer per bol werd geboden. Dit kwam overeen met de prijs van een volledige scheepslading van een koopvaardijschip of de prijs voor een mooi herenhuis aan de Amsterdamse grachten.

De ineenstorting van deze lucratieve handel, ontstond deels onder druk van de publieke opinie en deels door het speculatieve optreden van allerlei louche handelaren en kopers, men begon immers tulpen te verkopen die nog nooit gebloeid hadden en zelfs tulpen die men nog niet in bezit had, terwijl ook de kopers contracten afsloten over bedragen die ook zij (nog) niet in hun bezit hadden. De eerste grote beurs – luchtbel was aldus geboren.

bron : plantenkwekerijen.be

* kwekerijen bol -en knolgewassen België en Nederland

* fotogalerij - Google + - tulpen in Keukenhof : ontdek en recente juweeltjes van hedendaagse tulpenvariëteiten !

Narcissus – (Narcis , paaslelie, paasbloem ): een bolgewas als voorbode van de lente.

Deze prachtige voorbode van de lente behoort tot de Amaryllidaceae (narcisfamilie) er bestaan een 80 tal soorten , al zijn botanici het niet eens over hoeveel soorten en nu wel exact bestaan …, volgens de Griekse mythologie was er een jager die Narcissus heette en niemands liefde wenste te beantwoorden, integendeel hij werd verliefd op zijn eigen reflectie in het water, kwijnde langzaam weg en stierf..het enige wat van Narcissus overbleef was een mooie bloem, een bolgewas : de Narcis.

Je vindt heden ten dage Narcissen in vele vormen en kleuren, je hebt de trompetnarcis, de grootkronige Narcissen, de kortkronige paaslelie, dubbelkronige narcissen…, de meest voorkomende kleur is geel , geelwit, geel –wit –oranje…Bij de RHS ( Royal Hortical Society ) worden alle paaslelies in 12 categoriën ondergebracht.

De paaslelie houdt van een lichte, zonnige standplaats, in een lichtzure, niet al te droge bodem ,op een te schaduwrijke standplaats krijg je vooral veel bladontwikkeling. Verwijder de uitgebloeide bloemen en voorkom ze zaadvorming die veel energie van de planten wegneemt, laat het loof staan tot het verdroogt is , dan zijn alle voedingstoffen weerom in de bol opgenomen.

Narcissus in combinatie met andere planten :

* met lentebloeiende vaste planten zoals o.a Alchemilla mollis (Vrouwenmantel), Brunnera macrophylla (Kaukasis vergeet-mij-nietje), Euphorbia (wolfsmelk), Pulmonaria (longkruid), Primula (sleutelbloem)...

* met vroegbloeiende heesters / sierstruiken : Rhododendron , Spiraea, Magnolia, Skimmia , Mahonia aquifolium..

Narcissus 'Apricot Whirl'

Narcissus 'Rip van Winkel'

Narcissus 'Raspberry Ring'

Narcissus 'Tête à Tête''

Narcissus 'Amada'  closeupvn
Narcissus 'Beautiful Eyes'closeupvn
Narcissus 'Candy Princess' closeupvn
NarcissusCrackingtonvn

Narcissus 'Amada' closeup

Narcissus 'Beautiful Eyes'

Narcissus 'Candy Princess'

Narcissus 'Crackington'