PLANTENGIDS

* Bamboe

* Bloembollen

*Bomen

* Coniferen

* Eenjarigen

* Exoten

* Fruit

* Hortensia's

* Klimplanten

* Kruiden

* Rhododendron

* Rozen

* Siergrassen

* Sierstruiken

*Succulenten

* Varens

* Vaste planten

* Waterplanten

TOEPASSING

* Bodembedekkers

* Haagplanten

* Kustplanten

* Schaduwplanten

* Zure grond

* Kalkrijke grond

* Bijenvriendelijk

* Vlinders lokken

* Kleine tuin

*De wintertuin

Dubbeleborder
Vijgenindesneeuw

Plantengids /

Tuinonderhoud /

Tuinevenementen /

Mooie tuinen /

Tuingereedschap /

Tuinaanleg /

Kwekerijen /

Planten vermeerderen /

Contact /

CYDONIA OBLONGA - KWEEPEER

CydoniaoblongaChampioncloseupblossomsvn
CydoniaoblongaMeechesprolificblossoms3
kweepeerMeechesprolific
kweepeerChampion

Cydonia oblonga 'Meeches Prolific' , interessante kweevariëteit , middelgrote boom ( H: 3m) , bloeit in mei met prachtige roze bloemen, later gevolgd door een goede productie van heerlijke, goudgele, peervormige vruchten. Houdt van een zonnige standplaats en vertoont ook een mooie herfstkleur.

Cydonia oblonga 'Champion - syn. 'Meisterkwee' : vroege soort, bloeit reeds in april / mei met witroze bloemen , gevolgd door ronde, appelvormige, aromatische vruchten met een lichte limoensmaak. Vroege soort , zelfbestuivend, ook geschikt voor iets 'nattere' standplaatsen.

Kweeperen ( Cydonia oblonga)

Cydonia oblonga is de enige soort binnen het geslacht Cydonia en behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae) , het is een bladverliezende fruitboom afkomstig uit Kaukasusgebied nauw verwant met onze appels en peren. De bladeren zijn licht groen tot donkerder groen, zacht behaard aan de onderzijde en kleuren in de herfst mooi geelrood. De vruchten zijn appel-of -peervormig , met een wasachtige laag bedekt , hebben een aromatische schil en zeer hard vruchtvlees, waardoor ze niet vers te eten zijn. Om te bloeien hebben kweeperen een koude periode van 100 tot 450 u lager dan 7°C nodig.

Hoogte : de meeste variëteiten worden niet hoger dan 2,5 tot 3m.

Standplaats en verzorging

Kweepeer houdt van een warme, tegen felle wind beschutte standplaats en een vochthoudende , licht zure grond, in te kalkrijke grond kan chlorose optreden (ijzergebrek) . Kweeperen zijn zelfbestuivend maar extra kruisbestuiving zal productie verhogend werken. Kweeperen zijn meestal makkelijk op te kweken, vragen een minimale snoei; de vruchten groeien aan de top van de takken van de vorige zomer.

Pluktijd en bewaren

Wanneer in de late herfst de groene vruchten geel kleuren is het tijd om te oogsten, pluk de vruchten en bewaar ze op een goed geventileerde plaats, bewaar ze steeds apart van het ander fruit !In november en december kunnen de heerlijk vruchten dan tot gelei of likeur verwerkt worden.

Kweeperen worden thans bijna altijd op Kwee A geënt , vroeger werd hiervoor ook de witte of rode meidoorn gebruikt, maar door zijn gevoelig voor perenvuur is dit in ongebruik geraakt.

Opgelet : kweeperen zijn nogal gevoelig voor bladvlekkenziekte

CydoniaoblongaPortugalcloseupblossom
CydoniaoblongaPortugalblossoms
KweepeerPortugal
CydoniaoblongaPortugalrijbomen

Cydonia oblonga 'Portugal' syn. 'Grosse de Portugal' - krachtig in de hoogte groeiende kweepeer met een vroege, rijke en regelmatige productie , de vruchten zijn zeer groot en peervormig. Zeer goede variëteit met schitterende strogele vruchten , minpunt is de iets mindere winterhardheid. Zelfbestuivende soort , goede extra bevruchters zijn o.a Bereczki, Ronda en Ludovic. Hoogte : 3-4m

Cydoniaoblongabloesem
KweepeerVranja

Cydonia oblonga 'Vranja' syn. 'Vrania' , kleine tot middelgrote, bossig opgaande boom met brede ronde kruin. Bloeit in mei en juni met geurende witroze bloemen , later gevolgd door grote peervormige , aromatische geelgroene vruchten. (H: 2,5-4,5m) . Volledig zelfbestuivend ! Goed winterhard usda zone 5-9

Home /

Winterbescherming : Tips