PLANTENGIDS

* Bamboe

* Bloembollen

*Bomen

* Coniferen

* Eenjarigen

* Exoten

* Fruit

* Hortensia's

* Klimplanten

* Kruiden

* Rhododendron

* Rozen

* Siergrassen

* Sierstruiken

*Succulenten

* Varens

* Vaste planten

* Waterplanten

TOEPASSING

* Bodembedekkers

* Haagplanten

* Kustplanten

* Schaduwplanten

* Zure grond

* Kalkrijke grond

* Bijenvriendelijk

* Vlinders lokken

* Kleine tuin

*De wintertuin

Dubbeleborder
Vijgenindesneeuw

Plantengids /

Tuinonderhoud /

Tuinevenementen /

Mooie tuinen /

Tuingereedschap /

Tuinaanleg /

Kwekerijen /

Planten vermeerderen /

Contact /

JUGLANS REGIA - Okkernoot, walnoot

familie : Juglandaceae - version française

Juglansregia
Juglansregiawalnootvolwassenboom
Juglansregianoten
Juglansregiawintersilhouet

Juglans regia - walnoot - onrijpe vruchten

Juglans regia - habitus - bemerk de brede kroon tot 10m en meer en de mooie , kronkelende, gedraaide takken . Exemplaar van ca 75 jaar oud.

De heerlijke okkernoten of walnoten

Ook bij dit bijna 20j oude exemplaar begint de specifieke kroonvorm zich duidelijk te ontwikkelen

Juglans regia is een middelgrote bladverliezende boom afkomstig uit zuid-oost Europa, China en de Himalaya. Hij wordt zelden hoger dan 25 meter maar kan makkelijk op oudere leeftijd een kroon met een diameter van 15 tot 20 meter ontwikkelen en is dus alleen geschikt voor grote tuinen . Het is een typische boom voor landelijke tuinen , waar hij met zijn grote schaduw en bladeren met een insectenafwerende geur vaak een deel van het terras afschermt .

Standplaats, grondsoort

Juglans regia houdt van een goed doorlaatbare, warme, niet al te droge grond met een ph van 6,5- 7, al verdraagt hij ook iets zwaardere kalhoudende grond. Vooral leemachtige zandbodems zijn bijzonder geschikt voor walnoten . Plaats hem nooit in dalen of vorstzakken, daar kunnen door de opstuwing van koude lucht de bloesems en botten in de late lente makkelijker bevriezen.

Bevruchting

Walnoten zijn éénhuizig en zelfbestuivend, de bestuiving gebeurt uitsluitend door de wind , het mannelijke stuifmeel verplaatst zich door de wind als een gele wolk over de boom Toch kan er bij sommige rassen een probleem opduiken als de mannelijke vruchten veel vroeger bloeien dan de vrouwelijke, de oplossing bestaat er dan in om een betrouwbare bestuiver ( vb. 'Franquette) in de nabijheid aan te planten. Walnoten hebben een koudebehoefte van ca . 500-1000 uren .

Zaailingen of geënte soorten

Alhoewel zaailingen uit een pit perfect mogelijk zijn, is de kwaliteit niet gegarandeerd en duurt het veel langer voor er vruchtvorming plaatst vindt-. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een plakent of occulatie waar bij als onderstam de Juglans nigra of Juglans regia wordt toegepast. De op Juglans nigra geënte bomen hebben meestal een kleinere kruin maar leveren ook een behoorlijke opbrengst.

Aanbevolen ( zelffertiele) rassen

- 'Axel' is een belgisch /nederlandse variëteit , een gemiddeld snelle groeier die na 2-3 jaar reeds goed okkernoten produceert, minpunt de minder bewaarbaarheid van de noten .

- 'Broadview'(traag groeiende variëteit , hoogte 12-18m, middelgrote noten, goede productie - kan extra bestuiver als bv. 'Buccaneer ' gebruiken

- 'Buccaneer' (snelgroeiende variëteit, hoogopgaand, produceert lekkere grote ronde noten met echter één minpunt nl. dat ze niet al te lang bewaren.,

-'Franquette' (oude , goede franse variëteit,(1784), draagt grote excellente noten, groeit snel, draagt snel vruchten, laatbloeier = niet vorstgevoelig.

- Geisenheim Wonder' Nr.26 - variëteit met een rood hart, regelmatige opbrengst , noten met een aangename zachte smaak.

- 'Hansen' - Klein blijvende boom, vormt een kleine kroon van een drietal meter breed, goede productie, de noten hangen in trossen van 6 tot 8 noten en zijn zeer smaakvol. Deze soort heeft gezien zijn geringe autofertiliteit een goede extra bestuiver nodig

- 'Meylannaise' : Noord-Amerikaanse okkernoot, grote zelfbestuivende boom met lekkere, smaakvolle , geparfumeerde noten ,die zowel vers als gedroogd lekker zijn.

- 'Parisienne' - Noix de Grenoble : krachtige en goed winterharde en ziekteresistente soort, produceert grote ronde , aangenaam geparfumeerde noten

- 'Plovdivski' -traaggroeiende notensoort, ontwikkeld op latere leeftijd een brede kroon, produceert grote langwerpige walnoten, niet zelfbestuivend heft nood aan een andere bestuiver zoals : 'Broadview, 'Buccaneer', 'Rita', 'Coenen'....

- 'Proslavski' - Bulgaarse variëteit, die vrij hoog en groot kan worden ( H: 30m), langwerpige, grote en smakkelijke okkernoten., 'Buccaneer' is aante bevelen als extra bestuiver .

- 'Ronde de Montignac' , afkomstig uit de Dordogne (1851) , grote, robuste, oude variëteit, weinig ziektegevoelig, ronde, lichtbruine okkernoten , geparfumeerde smaak ,rijpt in de loop van september

- 'Soleze' : krachtig groeiende boom, snelgroeiend en vlug productief, bloeit zo'n goede week voor 'Franquette' .

Andere : ' Lara' , 'Esterhazy' , 'Weinsberg'

NAS029Juglansregia

Home /

Winterbescherming : Tips